Redaktör på Markexperter
Du får själv anlägga vissa delar av anläggningen medan du måste anlita en yrkeskunnig för andra.
Här går vi igenom närmare hur ansvaret ser ut vid anläggandet och vad som krävs för enskilt avlopp.
Hur ser mitt ansvar som fastighetsägare ut?
Tänk på att du alltid behöver tillstånd från Miljönämnden i din kommun inför att anlägga ett enskilt avlopp! Ibland krävs dock endast en anmälan när du installerar avlopp för BDT-vatten – men det kan skilja sig mellan olika kommuner.
Som fastighetsägare och användare har du också ansvar för regelbundet underhåll, kontroll, tömning och rengöring för att din anläggning ska fungera optimalt och proaktivt motverka att skadliga ämnen skadar djur, natur och människors hälsa.
Få offerter för enskilt avlopp
Fyll i vårt formulär och få upp till 5 olika offerter att välja mellan. Kostnadsfritt och från granskade markföretag i ditt närområde!
Vad kan jag göra själv?
Innan du funderar på att installera delar av anläggningen själv är det mycket viktigt att ta reda på allt om enskilt avlopp för att inte riskera att behöva göra om arbetet.
Du kan installera vissa delar av anläggningen själv, samt lämna jordprov för skiktanalys på egen hand.
Var dock medveten om att garantin inte alltid gäller när du själv installerat produkten, kontrollera om det finns möjlighet att reglera funktionsgarantin innan du börjar installera för din trygghets skull.
Du har även möjlighet att själv köpa in materialet till anläggningen, var dock noga med att göra det i samråd med den entreprenör som ska genomföra anläggningsarbetet.
Vad får jag inte göra själv?
Du måste alltid anlita hjälp från yrkeskunnig när du ska anlägga markbädd eller infiltrationsanläggning.
Har du valt att skaffa minireningsverk måste en sakkunnig utföra service samt underhåll på din anläggning minst 1-2 gånger per år, detta på grund av den komplicerade tekniken.
Hjälp med att anlägga avlopp
Att anlägga ett komplett och hållbart enskilt avlopp kräver bred kompetens och erfarenhet. Se till att alltid jämföra offerter mellan flera olika företagare och be om att få kostnaderna specificerade för att enkelt kunna jämföra och göra ett bra val.
Glöm inte att även kontrollera referenser och recensioner innan du väljer entreprenör.
Markexperter erbjuder kostnadsfria offerter från redan granskade företag över hela Sverige.
Kontakta oss redan idag så berättar vi mer om oss och hur det fungerar!
Välkommen!
Frågor och svar om enskilt avlopp
Vad kostar det att anlägga enskilt avlopp?
Det beror helt på vilket typ av enskilt avlopp du behöver samt vilka förutsättningar som finns. Mellan tummen och pekfingret kostar enskilt avlopp allt från 75 000 kronor till 200 000 kronor. Läs gärna vår artikel "Vad kostar det att anlägga enskilt avlopp".
Vad händer om man inte har godkänt avlopp?
Risken finns då att du måste bygga en ny anläggning eller flytta den befintliga. Kommuner gör inventeringar ute på anläggningar inom kommunen, om de bedömer att avloppet in är korrekt får man ett anläggande med två års deadline att installera ett nytt enskilt avlopp.
Hur länge håller ett enskilt avlopp?
Om det vill sig riktigt illa kan livslängden för ett enskilt avlopp vara så kort som 10år, men i riktigt bra fall kan det hålla 100år. Det beror mycket på kvalitén på installationen, därför är det viktigt att anlita en seriös aktör som använder material med långa garantier.
Vart hör man av sig för att ansöka om att anlägga enskilt avlopp?
Vänd dig direkt miljökontoret hos din kommun, så hjälper de dig vidare.
Vilket ansvar har jag som ägare av avloppet?
Att ditt enskilda avlopp renar avloppsvatten på korrekt sätt, så att det är godkänt att släppas ut i naturen. Det är Havs- och vattenmyndigheten som sätter gränserna för godkända halter av olika partiklar, läs mer på deras hemsida: https://www.havochvatten.se/. Var noga med att samla på dig gedigen kunskap i ämnet samt välj och installatör med omsorg.
Välkommen att läsa våra andra artiklar om enskilt avlopp!
Vad krävs för enskilt avlopp?
Det ställs specifika krav på både hur din anläggning ska vara utformad, samt hur du som användare förväntas sköta den. Här berättar vi mer om kraven som ställs på dig som fastighetsägare.
Läs vidareVad kostar det att installera trekammarbrunn?
Inför investering i enskilt avlopp är det viktigt att ha koll på alla detaljer, förutsättningar och möjligheter. Här får du reda på mer om kostnaden för trekammarbrunn.
Läs vidareVad kostar det att anlägga ett enskilt avlopp?
Att investera i ett enskilt avlopp är en betydande investering ekonomiskt, därför är det viktigt att det blir rätt från början så att du får den anläggning du behöver utifrån behov och förutsättningar. Här berättar vi mer om olika alternativ och hur kostnaden kan se ut.
Läs vidareVad innebär det att ha enskilt avlopp?
Att vara användare av ett enskilt avlopp innebär ett stort ansvar, och det är viktigt att veta hur ens anläggning fungerar och vad den kräver. Det finns samtidigt många fördelar, här går vi igenom mer kring innebörden av att skaffa enskilt avlopp.
Läs vidareVad är en trekammarbrunn?
När du skaffar enskilt avlopp behöver du nästan alltid en trekammarbrunn, en så kallad slamavskiljare – här får du reda på mer om vad det är och hur den fungerar.
Läs vidareROT-avdrag för dränering och markarbeten 2024?
Visste du att det finns möjlighet att markant sänka dina totala kostnader för dränering samt vissa markarbeten genom att nyttja ROT-avdrag? Här berättar Markexperter mer om hur det fungerar och vad du ska tänka på.
Läs vidareFår man göra enskilt avlopp själv?
Det finns många regler och krav att uppfylla gällande enskilt avlopp – var noga med att ta reda på vad du får och inte får göra själv när det kommer till enskilt avlopp, för ett hållbart och säkert resultat.
Läs vidareAllt om enskilt avlopp 2024
När man skaffar ensklit avlopp är det många saker att hålla i åtanke. Som i vilken utsträckning avloppet ska användas, hur det fungerar och vilka tillstånd som behövs. Våra markexperter ger dig svaret i vår övergripande guide. Välkommen!
Läs vidare