Man brukar räkna med att ett enskilt avlopp kostar från 40 000 kronor till drygt 100 000 kronor beroende på vilken slags anläggning du behöver och hur de omkringliggande förutsättningarna ser ut.
Förutom de fasta investeringskostnaderna för anläggningen tillkommer regelbundna underhålls- och servicekostnader samt slamtömning.
När behöver man enskilt avlopp?
Om du har behov av avloppssystem men inte tillgång till kommunalt vatten och avlopp så är ett enskilt avlopp ett bra alternativ.
Behöver du hantera svartvatten (toalettvatten) behövs ett mer avancerat och större system än om du bara har behov av gråvatten (bad-, disk- och tvättvatten, BDT).
Få offerter för enskilt avlopp
Fyll i vårt formulär och få upp till 5 olika offerter att välja mellan. Kostnadsfritt och från granskade markföretag i ditt närområde!
Behov och rådande förutsättningar
Fundera lite kring hur ditt behov och hur de reella förutsättningarna ser ut.
Undersök vilken typ av mark och jord du har på tomten och fundera över vad som är en rimlig budget för dig. Fundera även på hur mycket underhållsarbete du är villig att lägga ner.
De avloppsanläggningar som finns på marknaden och som vi nämner i den här artikeln utgår ifrån ett hushåll på minst fem personer.
Olika skyddsnivåer
Om din tomt angränsar till ett område med känsligt vattendrag finns risken att din tomt klassas som ett område med hög skyddsnivå, i annat fall faller din tomt under normal skyddsnivå.
Kolla upp vad som gäller för just din tomt och anpassa ditt val därefter.
Varför använda Markexperter?
Vi gör hela processen av ett markprojekt betydligt enklare, oavsett om det gäller dränering, enskilt avlopp eller annat markarbete. Skicka in dina kontaktuppgifter via formuläret så kopplar vi samman dig granskade markentreprenörer. Tryggt, snabbt och enkelt.
-
Alltid kostnadsfritt & inget köpkrav
Använd vår tjänst helt gratis och utan förpliktelser. Vi ger dig valmöjligheter, inte köppress.
-
Enkelt att jämföra markentreprenörerna
Spara tid och energi. Vi gör det enkelt för dig att jämföra markentreprenörer i ditt närområde.
-
Noggrant granskade företag
Trygghet i varje steg. Vi samarbetar endast med företag som har genomgått vår strikta kvalitetskontroll.
Vilka olika typer av enskilda avloppssystem finns det?
Alla enskilda avlopp oberoende av om det gäller gråvatten (BDT) eller svartvatten (toalettvatten) behöver en slamavskiljare, vanligtvis en trekammarbrunn men även tvåkammarbrunn används ibland.
Ta reda på mer om vad en trekammarbrunn är i vår guide.
Efter att vattnet passerat genom slamavskiljaren leds det vidare till ytterligare en anläggning, och där finns det lite fler alternativ att välja mellan.
Infiltrationsanläggning
Det finns olika sorters infiltrationsanläggningar, men de följer alla ungefär samma princip där du använder dig av marken för att rena avloppsvattnet innan det går vidare ut i naturen.
Anläggningen har fördelar som:
- Driftsäker.
- Låg kostnad i jämförelse med andra typer av anläggningar.
- Anläggningen håller länge, och behöver endast bytas ut runt vart 20:e år.
- Låg underhållskostnad (500 – 1 000 kronor per år).
Nackdelar:
- Svårt att mäta reningens funktion.
- Risk för förorenat grundvatten.
Kostnad:
Mellan 40 000 och 70 000 kronor totalt inklusive ROT-avdrag.
Markbädd och urinseparerande toalett
Om din tomtmark inte lämpar sig för infiltration på grund av exempelvis lerjord, kan markbädd vara ett alternativ. Avloppsvattnet rengörs genom en bädd av sand istället för att renas genom jordlagren som vid infiltrering.
Toaletten separerar urinen och det fasta avfallet (vilket hamnar i en komposterbar biosäck som komposteras).
Har fördelar som:
- Markbädd är en väl beprövad metod.
- Renar vattnet effektivt från smittämnen och organiskt material.
- Markbädden håller länge och byts ut ungefär vart 20:e år.
- Urinseparerande toalett kan placeras på befintligt dass eller installeras i en mer avancerad form för inomhusbruk med ventilation.
Nackdelar:
- Dyrt alternativ beroende på hur stor markbädd du behöver samt hur övriga förutsättningar ser ut.
Kostnad:
Mellan 85 000 och 125 000 kronor inklusive ROT-avdrag.
Sluten tank och infiltration
Koppla din toalett till en sluten tank och hantera endast gråvattnet (BDT) genom en infiltreringsanläggning och eventuellt en tvåkammarbrunn istället för en trekammarbrunn.
Ger fördelar som:
- Risken att förorena är låg.
- Infiltration är ett billigare alternativ än markbädd.
Nackdelar:
- En tank behöver tömmas minst en gång om året vid året-runt-boende, men mer sällan när det gäller fritidshus. Kräver transport vid tömning.
- Infiltration fungerar inte på lerig kompakt jord.
Kostnad:
Mellan 80 000 och 100 000 kronor inklusive ROT-avdrag.
Minireningsverk
Fungerar som ett vanligt reningsverk, men i liten skala med förmågan att hantera normal till hög skyddsnivå.
Systemet inkluderar slamavskiljning, biologisk nedbrytning och kemisk fällning.
Minireningsverket kommer med fördelar som:
- Smidig kompakt lösning.
- Tar liten plats
- Enkel att ta prover ifrån då den har ett definierat avloppsutlopp.
Nackdelar:
- Har fler driftkostnader utöver slamtömning än de andra alternativen.
- Innehåller känslig teknik som kräver underhåll.
- Dyr underhållskostnad (3 000 – 6 000 kronor om året)
Kostnad: 80 000 och 120 000 kronor
Stöd i finansiering med ROT-avdrag
Tänk på att du som privatperson har möjlighet att nyttja skatteavdrag genom ROT-avdrag för upp till 30% av arbetskostnaden.
ROT- och RUT-avdrag räknas ihop vid årets slut och får tillsammans uppgå till max 75 000 kronor där ROT-avdraget har ett tak på 50 000 kronor per person.
Undersök hur dina förutsättningar för skatteavdrag ser ut genom att logga in på Skatteverkets hemsida.
Var påläst för ett hållbart resultat!
Se till att du på läser kring allt om enskilt avlopp innan du bestämmer dig för vilket avloppssystem du ska satsa på – det är viktigt att du vet vad du behöver och vilka förutsättningar du jobbar utifrån.
Dessutom får du koll på exakt vilka tjänster du har behov av och vilken expertis du söker när det är dags att anlita hjälp med installation.
Ta del av kostnadsfria offerter
Begär alltid in offerter från flera företag och kräv noggrann specificering av priser för att lättare kunna jämföra.
Var uppmärksam på priser som utmärker sig, vare sig de är höga eller låga. Tänk också på att lägsta pris inte alltid är bästa pris!
Kontakta oss om du är intresserad av att helt kostnadsfritt och utan köpkrav ta del av och jämföra offerter med expertis inom just de tjänster du efterfrågar, samtliga i ditt närområde!
Läs mer om oss och hur det fungerar – välkommen till oss på Markexperter!
Frågor och svar om enskilt avlopp
Vad kostar det att anlägga enskilt avlopp?
Det beror helt på vilket typ av enskilt avlopp du behöver samt vilka förutsättningar som finns. Mellan tummen och pekfingret kostar enskilt avlopp allt från 75 000 kronor till 200 000 kronor. Läs gärna vår artikel "Vad kostar det att anlägga enskilt avlopp".
Vad händer om man inte har godkänt avlopp?
Risken finns då att du måste bygga en ny anläggning eller flytta den befintliga. Kommuner gör inventeringar ute på anläggningar inom kommunen, om de bedömer att avloppet in är korrekt får man ett anläggande med två års deadline att installera ett nytt enskilt avlopp.
Hur länge håller ett enskilt avlopp?
Om det vill sig riktigt illa kan livslängden för ett enskilt avlopp vara så kort som 10år, men i riktigt bra fall kan det hålla 100år. Det beror mycket på kvalitén på installationen, därför är det viktigt att anlita en seriös aktör som använder material med långa garantier.
Vart hör man av sig för att ansöka om att anlägga enskilt avlopp?
Vänd dig direkt miljökontoret hos din kommun, så hjälper de dig vidare.
Vilket ansvar har jag som ägare av avloppet?
Att ditt enskilda avlopp renar avloppsvatten på korrekt sätt, så att det är godkänt att släppas ut i naturen. Det är Havs- och vattenmyndigheten som sätter gränserna för godkända halter av olika partiklar, läs mer på deras hemsida: https://www.havochvatten.se/. Var noga med att samla på dig gedigen kunskap i ämnet samt välj och installatör med omsorg.
Välkommen att läsa våra andra artiklar om enskilt avlopp!
Vad krävs för enskilt avlopp?
Det ställs specifika krav på både hur din anläggning ska vara utformad, samt hur du som användare förväntas sköta den. Här berättar vi mer om kraven som ställs på dig som fastighetsägare.
Läs vidareVad kostar det att installera trekammarbrunn?
Inför investering i enskilt avlopp är det viktigt att ha koll på alla detaljer, förutsättningar och möjligheter. Här får du reda på mer om kostnaden för trekammarbrunn.
Läs vidareVad kostar det att anlägga ett enskilt avlopp?
Att investera i ett enskilt avlopp är en betydande investering ekonomiskt, därför är det viktigt att det blir rätt från början så att du får den anläggning du behöver utifrån behov och förutsättningar. Här berättar vi mer om olika alternativ och hur kostnaden kan se ut.
Läs vidareVad innebär det att ha enskilt avlopp?
Att vara användare av ett enskilt avlopp innebär ett stort ansvar, och det är viktigt att veta hur ens anläggning fungerar och vad den kräver. Det finns samtidigt många fördelar, här går vi igenom mer kring innebörden av att skaffa enskilt avlopp.
Läs vidareVad är en trekammarbrunn?
När du skaffar enskilt avlopp behöver du nästan alltid en trekammarbrunn, en så kallad slamavskiljare – här får du reda på mer om vad det är och hur den fungerar.
Läs vidareROT-avdrag för dränering och markarbeten 2024?
Visste du att det finns möjlighet att markant sänka dina totala kostnader för dränering samt vissa markarbeten genom att nyttja ROT-avdrag? Här berättar Markexperter mer om hur det fungerar och vad du ska tänka på.
Läs vidareFår man göra enskilt avlopp själv?
Det finns många regler och krav att uppfylla gällande enskilt avlopp – var noga med att ta reda på vad du får och inte får göra själv när det kommer till enskilt avlopp, för ett hållbart och säkert resultat.
Läs vidareAllt om enskilt avlopp 2024
När man skaffar ensklit avlopp är det många saker att hålla i åtanke. Som i vilken utsträckning avloppet ska användas, hur det fungerar och vilka tillstånd som behövs. Våra markexperter ger dig svaret i vår övergripande guide. Välkommen!
Läs vidare