Efter att dräneringen är avklarad och schaktet igenfyllt med makadam och eventuell jord behöver marken sätta sig ordentligt innan du kan börja återställa tomten, räkna med åtminstone 2 – 3 månader.
Men vänta inte för länge! Då riskerar du att mista möjligheten till ROT-avdrag för markarbetet.
Att återställa för tidigt
Hinner jorden inte med att sjunka och sätta sig innan du drar igång med återställningsarbetet av trädgården, så finns risken att jord trycks ner i dräneringen och förstör dräneringsarbetet genom att slamma igen.
Sättningar i huset
Är det dåligt dränerat runt fastigheten och marken blir för blöt, eller att fyllnadsmassa spolas bort kan även huset i sig börja sätta sig och sjunka. Vilket resulterar i att husets vikt fördelas ojämnt.
Tecken på att huset sätter sig är exempelvis: sprickor i väggarna och att dörrar och fönster blir svårare att stänga.
Förutom att det påverkar husets värde, ser det inte estetiskt tilltalande ut.
Bilder på dränering från vårt anslutna företag Villabodal
Planera och nyttja ROT-avdraget
Du som privatperson har möjlighet att både få ROT-avdrag för dränering och markarbete – under förutsättning att återställandet av marken sker inom 6 månader efter att dräneringsarbetet avslutats.
Avdraget uppgår till 30% av arbetskostnaden med ett tak på 50 000 kronor per person och år.
Vill du veta hur mycket avdrag du har kvar att nyttja kan du enkelt logga in på ditt skattekonto under ”Skattereduktion på husarbete” på Skatteverkets hemsida.
Anlita en granskad dräneringsfirma
När du läst på allt om dränering är det dags att börja kontakta olika entreprenörer inom branschen. Vårt råd är att alltid ta in flera offertförfrågningar att jämföra och välja emellan innan du bestämmer dig. Kom ihåg att även kolla upp företagets ekonomi och be om referenser.
Markexperter jobbar med ledande markentreprenörer över hela landet och hjälper dig med helt kostnadsfria offerter utan köpkrav.
Kontakta oss och få veta mer om hur det fungerar.
Frågor och svar om dränering
Vad kostar en dränering
Priset beror på flera faktorer och kostnaden för dränering av en villa kan landa på allt mellan 180.000kr och 350.000kr inkl. ROT-avdrag. Läs gärna mer i vår artikel "Vad kostar dränering".
Kan man utföra dränering själv?
Att dränera är ett komplicerat arbete som kräver erfarenhet och bred kunskap. Det är lätt att det blir fel, vilket kan leda till ytterligare skador och att du måste göra om det omfattande arbetet. Oftast blir det smidigare och billigare att låta en expert på området utföra arbetet.
Behöver du hjälp med att hitta ett företag med yrkeskunniga att lita på? Läs mer om oss och hur vi kan hjälpa dig.
Behöver jag bygglov för att dränera?
Nej, du behöver inte bygglov för att dränera, men om du planerar att ansluta till kommunalt dagvattensystem eller anlägga stenkista kan du behöva tillstånd från kommunen.
Hur ofta måste man dränera om huset?
Räkna med att en dränering håller ca 30 år, men att det kan skilja sig beroende på typ av byggnad och omgivande typ av mark.
Var uppmärksam på tecken som indikerar fukt i huset.
Kan jag mäta fukten i källaren själv?
Ja, du kan skaffa dig en hygrometer som mäter luftens fuktighet.
Normal fuktighet ligger på mellan 40-60%, visar den dock över 70% under en längre tid finns det all anledning att anlita en expert på området för en extra bedömning då det kan finnas risk för mögelutveckling.
När är det bäst att dränera?
Försök att undvika att dränera på sommaren då marken är som känsligast.
Sen höst och vinter passar bättre då det är torrare och huset värmer inifrån medans marken kyler utifrån – arbetet går snabbare eftersom marken är mer lättarbetad samtidigt som marken inte tar lika mycket stryk av alla maskiner.
Dessutom finns chansen till ett bättre pris!
Vad kostar dränering?
Fuktproblem är ett välkänt problem bland husägare med källare och många fastigheter behöver dräneras om för att få bukt med problemen, men hur ser prisbilden ut egentligen? Här tar vi en närmare titt på de olika kostnaderna och hur de kan skilja sig åt.
Läs vidareVad är en dräneringsbrunn?
Vid anläggning av dräneringssystem är det en fördel att även installera en dräneringsbrunn, eller uppdatera den som redan finns på plats. Markexperter berättar mer om hur en dräneringsbrunn fungerar och hur alternativen ser ut.
Läs vidareVad är dränering?
Visste du att problem med fukt och mögel i huset kan avhjälpas med hjälp av dränering av husgrunden? Ta reda på mer om vad dränering är genom våra markexperter!
Läs vidareVad är bäst att dränera med?
Hitta och kombinera de bästa materialen inför dräneringen – för ett optimalt resultat. Här guidar vi dig igenom materialen som står i fokus vid en dränering. Välkommen!
Läs vidareROT-avdrag för dränering och markarbeten 2024?
Visste du att det finns möjlighet att markant sänka dina totala kostnader för dränering samt vissa markarbeten genom att nyttja ROT-avdrag? Här berättar Markexperter mer om hur det fungerar och vad du ska tänka på.
Läs vidareOptidrain eller isodrän?
Optidrain och Isodrän har liknande egenskaper och är båda populära material på marknaden. Här går vi igenom de olika materialens egenskaper för att du ska få en klarare bild inför ditt val av material.
Läs vidareOlika typer av dräneringssystem
Hitta en optimal lösning och skräddarsytt dräneringssystem för din fastighet, för ett lyckat och hållbart resultat. Ta reda på mer om vilka dräneringssystem som finns att tillgå på marknaden idag. Välkommen!
Läs vidareMåste man dränera runt hela huset?
Att dränera husgrunden i etapper istället för hela huset vid ett och samma tillfälle är en möjlighet, men det är samtidigt något som förespråkas. Här berättar vi mer om varför och hur du kan spara pengar när du väljer att dränera hela huset på en gång.
Läs vidareKan man utföra dränering själv?
Är man händig och har kunskap om hela dräneringsprocessen så finns det inget som stoppar dig från att utföra dräneringen själv. Det finns dock klara fördelar med att lämna bort arbetet. Låt oss berätta mer.
Läs vidareKan man koppla dränering till dagvattenledningarna?
Visste du att du inte får koppla ditt dräneringsvatten till avloppssystemet, utan det ska ledas till de kommunala dagvattenledningarna? Läs mer om hur du tar hand om dräneringsvattnet och vilka plikter du själv har som fastighetsägare.
Läs vidare